PSM1 ve PSPO1 Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

PSM1 ve PSPO1 Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Professional Scrum Master (PSM1) ve Professional Scrum Product Owner (PSPO1) Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Scrum çerçevesi ve nasıl uygulandığına dair bilgi ve yaklaşımınızı göstermek istiyorsanız, Agile dünyasına Scrum ile dahil olmak istiyorsanız, Scrum.org sertifikalarının bunu yapmanın uygun bir yolu olduğuna inanıyorum. PSM1 (Professional Scrum Master) ve PSPO1 (Professional Scrum Product Owner) sertifikaları, mevcut yeteneklerinizi değerlendirmeniz ve iyileştirme alanlarını belirlemeniz için bir yol sağlarken, Profesyonel Scrum ilkelerini ve Scrum rol ve sorumluluklarını somutlaştırmış oluyor.

Scrum.org sertifikaları, Profesyonel Scrum Yeterliliklerine dayandıkları ve Profesyonel Scrum’ı tamamlayan uygulamalar olarak beslendikleri için oldukça saygındır. Testler, vaka odaklı yorumlama gerekliliği ile bilginizi gerçek anlamda doğrular.

 

PSM1 ve PSPO1 Sertifika Sınavlarında Ele Alınan Konular ve Faydalı Bilgiler

PSM1 ve PSPO1 sınavları çoktan seçmeli (doğru-yanlış, seçenekler arasından iki/üç tane doğru olanı işaretle vb dahil) 80 sorudan oluşmakta. Başarılı olabilmeniz için 80 sorudan %85 başarı, yani en az 68 doğru yapmanız gerekiyor. Sınava internete bağlı herhangi bir bilgisayardan girebiliyorsunuz.

Sınava giriş için, Scrum.org ‘a üye olmak ve herhangi bir eğitim programı almadıysanız 200$ sınav giriş ücretini ödemeniz yeterli. Sınavı yeniden almanız gerekirse, yeniden bu ücreti ödeyerek sınava girebiliyorsunuz. Sınavı geçtiğinizde kazanacağınız sertifikanın geçerlilik süresi bulunmuyor, kazandığınız andan itibaren süresiz geçerli. Kazandığınızda şu şekilde bir sertifikanız oluyor:

 

Size sınava giriş için bir şifre e-posta yoluyla geliyor ve bu şifre ile PSM1 veya PSPO1 sınavına giriyorsunuz. Sınav ödemesini yaptıktan sonra sınava/linke giriş yapmak için bir zaman sınırınız yok, yani sınava girene kadar bu link sizde süresiz kalabiliyor.

Sınav süresi 60 dakika. Soru başına bir dakikadan az süre düşüyor. Süre iyi değerlendirilmeli ve bolca pratik yapılmalı. Herhangi bir soru için farklı kaynaklardan sınav sırasında araştırma yapma seçeneği olabilir, ancak en son aklınıza gelmeli — ki bence gelmemeli — çünkü sürenin su gibi aktığını göreceksiniz ve soruları yetiştirme stresi yaşamayın!

Muallakta kaldığınız, tekrar dönmek isteyeceğiniz bir soru olursa, soruyu işaretleyebileceğiniz bir buton oluyor ve soruların tüm listesinin olduğu ekranda bu işaretlenmiş soruları görüntüleyebilirsiniz. Örnek soru/ekran formatını PSM1 veya PSPO1 hazırlık sınavlarında görebilirsiniz. Bunun yanında tabi fiziki ortamda bir kâğıda not alarak da ilerleyebilirsiniz. Her durumda, soruyu ilk gördüğünüzde, net olmasanız bile, bir seçeneği işaretleyerek ilerlemenizi öneririm ki geri dönmeye zamanınız kalmadığı durumda okuduğunuz süre boşa gitmesin), ve süreniz kalırsa da kaydettiğiniz sorulara geri dönebilirsiniz (ekranda çıkan soruların yanında, tüm soruları görüp herhangi birini seçerek direk o soruya gidebileceğiniz bir alan var).

Sınav süresince internet bağlantınızın herhangi bir şekilde kesilmeyeceği bir yerde olmanız önemli. Bağlantı kopması durumunda süreniz devam edecektir ve yeniden bağlantı sağlayabildiğinizde ekranı yenileme yapmayın ki kaldığınız yerden kalan sürenizde devam edebilin.

Zor sorulara en son geri dönün ve zamanınızı bunlar üzerinde düşünmeye ayırın, cevabını tahmin edemeyeceğiniz soruda vakit geçirmeyin. Ve soruları okurken, soruya ait detayları kaçırmamaya çalışın. “İki Doğru Cevabı Seç” tarzı bir soruda yalnızca 1 cevap seçmek/işaretlemek puan kaybetmenin hızlı bir yoludur.

PSM1 ve PSPO1 sertifika sınavlarına hazırlanırken Scrum yapısını ve kavramlarını anlamanın çok önemli olduğunu unutmayın. İnternette Scrum ile ilgili çok farklı kaynaklar bulabilirsiniz, güvendiğiniz birkaçını seçip ilerlemek verimlilik açısından önemli, yalnız en önemli ve öncelikli kaynağın Scrum Guide olduğunu unutmayın. Scrum Guide ‘ı İngilizce ve Türkçe kaynaklardan en azından iki kez okuyun ve her durumu anladığınıza emin olun. Burada önemli olan kaynak okuma-incelemeleri sırasında odağınızın, sınavın omurgasını oluşturan Scrum Çerçevesini öğrenmek ve tam olarak kavramakta olması.

PSM1 ve PSPO1 sertifika sınavlarını geçmek için en iyi zihinsel yaklaşımın aşağıda paylaştığım şekilde olan sınav kapsamını öncelikle anlamak olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamlar aşağıdaki şekilde:

 

 

Türkçe dilde sınav kapsamlarını açıklarsam (sınav İngilizce dilde yapılıyor ve Türkçe dil seçimi bulunmuyor):

· Scrum Çerçevesi: Scrum Çerçevesini bir arada tutan roller, eserler, kurallar ve olayların hepsi onun içinde yer alır. Scrum Kılavuzu, Scrum Çerçevesini oluşturan tüm roller ve yönergeler tarafından takip edilir. Bu nedenle, Scrum Çerçevesi hakkında sağlam bir anlayışa sahip olmak çok önemlidir.

· Scrum Teorisi ve İlkeleri: Scrum Teorisini ve İlkelerini Anlamak bu bölümde ele alınmaktadır. Scrumlar neyi temsil eder ve bunların arkasındaki bilimsel teori nedir? Bu konu alanı, öngörülebilirliği en üst düzeye çıkarmak ve riski yönetmek için kullanılan çeşitli yöntemleri kapsar.

· Kendini Yöneten, İşlevler Arası Ekipler: Scrum Ekibi ile geleneksel bir geliştirme grubu arasında önemli bir ayrım vardır. Scrum Ekibi, işlevler arası, özerk bir ekip olma ilkesi altında çalışır. Bu, daha fazla özgünlük, üretkenlik ve uyum sağlama yeteneği sağlayacaktır

· Kolaylaştırma ve Koçluk: Bu konu, Scrum Master’ların genel davranışlarına odaklanır. Geleneksel bir ortamda, ekip liderleri veya Proje Yöneticileri Scrum Master’lardan önemli ölçüde farklı şekilde çalışırlar.

· Ürünü Çevik Olarak Yönetmek: Bu konu tahminleme, planlama, ürün ve paydaş yönetimini kapsar. Ürünün ve belli aralıklarla teslim edilecek çıktının değerinin nasıl tanımlanacağı ve sağlanacağı konusu gündeme gelir. Müşteri ve paydaşların bu anlamda taleplerinin ne şekilde sağlanacağını ve sürecin nasıl yönetileceğini bilmek önemlidir.

 

Sınav Hazırlık Süreci

Scrum Guide‘ı birkaç kez okuyun diye bahsettim, tekrar etmiş olayım. Scrum Guide‘ı anlamanız, sınavın temelinin oluşturuyor. Etkinliklerin, rollerin ve eserlerin arkasındaki yönergeleri ve amacı bilmelisiniz.

Scrum.org tarafından hazırlanan, PSM1 ve PSPO1 Learning Path ‘leri kesinlikle okumalısınız hazırlık sürecinde. Özellikle eğitim almayı düşünmüyorsanız, önemli bir yol gösterici kaynaktır. Okuduğunuzda, çalıştığınızda ilgili konu başlığını, konuyu ‘Completed’ olarak işaretleyebilirsiniz ve bu sayede öğrenme/süreç takibi yapabilirsiniz.

Profesyonel Scrum Master veya Professional Scrum Product Owner sertifika eğitimleri alabilirsiniz. Size sınav için önemli katkı sağlayacaktır. Scrum.org’un uygun gördüğü akredite kursları paylaştığım linkte bulabilirsiniz. Bu kursları aldığınızda, sınava çift giriş hakkı veriyor. Ben eğitim almamıştım, ancak yeni başlayan biri için Agile mantığını anlamak, Scrum’u tanımak ve hız kazanmak açısından eğitimleri uygun buluyorum, ve tabi sınav stresi vb varsa, çift giriş hakkı ile daha rahat hissedebilirsiniz. Professional Scrum Foundation (PSF) eğitimini önerebilirim.

Sınava hazırlık sürecinde çeşitli kaynaklardan soru çözmenizi tavsiye ederim. Aşağıda çalıştığım kaynakları sizlerle paylaşacağım. Öncelikle şunu söyleyeyim; çevrimiçi çok çeşitli soru kaynakları olmasına rağmen, bu kaynaklarda soruların cevapları her zaman doğru olarak verilmiyor, versiyon değişikliği sebepli hatalar çıkabiliyor. Bu yüzden soruları gördükçe doğru yanıtı düşünmeye & aramaya girişmenizi ve bir taraftan çalışır soru çözerken bir taraftan doğru yanıtlarla kendi soru bankanızı oluşturmanızı tavsiye ederim.

Scrum.org’un Scrum Open sayfasındaki soruları hızlı şekilde, fazlaca zaman kalana kadar çözüp bitirebilme yetkinliğini kazanmış olana kadar çok defa bu sınavı çözün. Sınavı her defasında %100 yapana kadar sınava girmeyin. Buradaki sorulardan bazıları sınavda direk olarak karşınıza çıkacak, okumadan bile soruyu yanıtlayabileceksiniz, ve bu sorular konuya ve sınava karşı anlayışınızı genişletir. Ben aşağıdaki online soru/konu kaynaklarını gözden geçirdim, soru alternatifi olması açısında faydalı buluyorum, dediğim gibi, ben farklı sorular gördükçe kendi bankamı oluşturarak çalışmayı seviyorum. Arada kaldığım soru veya konular öğretici oluyor ve derin araştırmalarımı bu şekilde yaptım:

Son olarak, zor bir sınav olduğunu düşünmüyorum, kendiniz iyi bir şekilde hazırlanarak geçerli not alabilirsiniz. Sınava hazırlanırken veya sınav sırasında soruları çözerken gerçek hayatla karşılaştırmayın, tek geçerli doğru Scrum Guide olsun ve oraya dayandırarak en yakın, en uygun şıkları tercih edin, ve asla varsaymayın, Scrum rehberi okuyun ve Learning Path ‘leri takip edin.

Başarılar, kolaylıklar dilerim

 

Nurşen Yılmaz Erginsoy

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir