Konsantrasyon

Konsantrasyon

KonsantrasyonKonsantrasyon içinde bulunduğumuz Dijital Çağın en önemli kurtarıcısı gibi görünüyor, çünkü bu dönemin en yıkıcı tarafı bireylerde odaklanamama sorunu. Bu durumu, sıklıkla işleri ertelemek, çoğu işi zamanında yetiştirmemek gibi davranışlarda rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Her yerden ileti alınabilen, haberleşme yönünden büyük bir lüks içinde yaşarken, bu denli bilgi bombardımanı içinde hangisine odaklanılacağı veya anlamaya başlamak, üzerinde çalışmak için hangi şekilde önceliklendirileceği gibi konularda sıklıkla kararsız kalınan bir dönemdeyiz.

Dijital neslin bireyleri, önceki kuşaklara göre teknolojiye uyum konusunda daha gelişmiş bilgi ve becerilere sahip olup, birden fazla medyayı tüm olanaklarına kadar çok daha etkin kullanabilir. Aynı zamanda birden fazla işi aynı anda yapma -çoklu görev becerileri- de gelişmiştir. Bazı araştırmalar çoklu görev yapmanın beynin farklı uyaranlar arasında geçiş yaparken konsantrasyon kaybı ve verimsiz bir iş sonucu yaratacağını savunurken, bazıları ise çoklu görev becerisinin zaman açısından tasarruf sağladığını savunuyor.

KonsantrasyonHer ne koşulda olursa olsun (çok iş-az iş), odaklanma ile zihnin hızını arttırabiliriz. Bu durumda beynin synaptic bağlantıları güçlenecek, neye konsantre oluyorsak o konuyla ilgili sinir ağları yaratılarak zihin bölgesi gelişecektir.

Daniel Goleman‘ın kitabına verdiği isimden de anlaşılacağı gibi – mesaj çok net! :

Odak Mükemmelliğin Gizli Anahtarı

Kitapta yer verdiği Odaklanma İpuçları ise şöyle:

  1. İçsel odaklanma (kendi kendini kontrol ve denetimle ilgili),
  2. Çevremizdekilerin düşünce ve duygularını anlayabilme,
  3. Dışarıdan bir bakış sergileme (objektif)

Goleman’a göre çok başarılı insanların sırrı bu üç odağı dengeli şekilde bir araya getirebilme becerisinde gizli!

Nurşen Yılmaz Erginsoy

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir