Uçak Modu
Uçak modu, adından da anlaşılacağı gibi uçak ile yapılacak seyahatlerde teknolojik cihazları (telefon, tablet vb.) kapatmadan bağlantılarını kesmek anlamına geliyor. Daha teknolojik açıdan bakacak olursak, cihazların uçak moduna alınması telefon şebeke bağlantısı, internet bağlantısı, radyo bağlantıları, bluetooth gibi özelliklerin tek tuşla kapanmasını ifade ediyor. Yani uçak seyir halinde iken telefonun açık olması sebebiyle doğabilecek her türlü tehlikeye karşı, bu özellik sayesinde telefonunuzu kapatmadan uçak moduna almanız yeterli.
Metaforik bir yaklaşımla bu özelliği farklı şekilde anlatmak isterim. Bir soru ile başlamak istiyorum: İnsan kendini ‘Uçak Modu’na alabilir mi?
İnsanın kendini uçak moduna almasını bir eylem olarak tanımlıyorum. Hatta bu eylemi siz değerli okuyucularla paylaşarak, uygulandığı durumda kişiye fayda sağlayabilir görüşündeyim. Uçak moduna almayı, gerçek anlamda bir uçuşa çıkmak gibi de düşünebilirsiniz. Yani, hepsinden, herkesten, her şeyden öte önce sen olmalısın, bencil olmalı ve içine dönmelisin, içini görmelisin! Bu yaşına kadar sıklıkla duyduğun, ‘kendi kendine konuşana deli derler’ söylemlerini bir kenara bırak, ‘kendini uçak moduna al’ bir süre, unut öğrendiklerini ve ‘kendini dinle’. Bu süreyi kendine ayır.
Hatırlar mısın, en son ne zaman böyle bir zaman yarattın kendine: Dışarıdan gelen tüm seslere, işlevlere kapattın kendini ve sadece birkaç dakikalığına dahi olsa nefes alışverişine odaklandığın, gözlerini kapatıp sadece kendini düşündüğün bir an yarattın kendine.
Peki kendimizi neden uçak moduna almalıyız?, bu neye hizmet eder ya da kendi kendimize olmak, kendi kendimizi dinleyebilmek acaba nasıl olurdu? Bu, bir tarz kendi kendine koçluk olarak düşünülebilir. Ve evet isteyen herkes kendine koçluk yapabilir; Bazıları için uzun zaman alır bazıları içinse daha kısa. Kendinizi tanıma adına sabırla düşünmek, denemek ve adım atabilmek oldukça önemli bu süreçte.
Kendi kendine koçluk nasıl yapılır sorusunun üzerinde durmak gerekirse ilk etapta uygulaması kolay sıralı bir liste oluşturdum: Kendini tanı, gerçeği anla ve aşmayı düşündüğün problemi tanımla, alternatifleri gör veya üret, önceliklendir ve davranış yarat, ilk adıma geri dön ve uygulamayı tekrarla. Bu maddeleri bir yol haritası gibi de düşünebilirsiniz. Bu süreci kolaylaştırabilmek adına en temel püf noktalardan biri soru sormak: ‘Neden’, ‘Niye’, ‘Niçin’ gibi sorular (sebep-sonuç ilişkileri kurmak ) yerine kişinin kendisine ‘Ne?’ veya ‘Nasıl?’, ‘Ne şekilde?’ gibi sorular sorması daha etkili cevaplar almasını sağlayacaktır. Neden, Niye şeklinde sorular sormak, bu sorulara vereceğiniz cevaplara ‘Çünkü’ ile başlamanıza ve her ‘Çünkü’nün altında da yine kendi bahanelerinizi bulmanıza sebep olacaktır. Bunun yerine, kendinizi uçak moduna alarak, gerçek bir dinleme ile kendi ihtiyaç, kapasite, hedef veya kalp atışlarınızı duymanız sizin gerçek-kendinize ulaşmanızı ve kendiniz için adımlar atmanızı sağlayacaktır.
Kendine koçluk yapmak kendi yaşamınızın dengesini kendi kendinize bulmanızı sağlayacaktır. Bunu başarabildikten sonra ikinci bir faydası ise hedef belirlemek ve hedef üzerinde odaklanmaktır. Böylece hedef motivasyonu artacaktır.
Uygulamayı ne için yapacağınız veya kaç kez daha tekrarlayacağınız tamamen size kalmış. Önemli olan; Birey olarak bir dönüşüme girme isteği ve eğer hayatınızın herhangi bir alanında bir problem görüyor, bunu anlamak veya aşmak istiyorsanız koçluk yöntemleri sizin için anlamlı olacaktır, çünkü değişim önce içeriden başlarsa kalıcı ve sürdürülebilir olur. Dolayısıyla hayatımızda değiştirmek istediğimiz noktalar olduğunda koçluktan yararlanabiliriz. Nasıl profesyonel koçluk hizmeti aldığınızda koçunuz değerleriniz üzerinden giderek başlayacak ve amaçlarınızı hatırlamanıza, bu alanda ilerlemenize fayda sağlayacaksa, kendi kendinize koçluk yaparken de temel değerlerinizi hatırlamalı ve size uygun olan değişim şeklinin ne olduğunu kendinizi ‘uçak moduna alarak’ düşünmelisiniz. Burayı bir hazırlık süreci olarak düşünecek olursak, size bir ipucu daha vermek isterim, ‘kendi içinize dönmek’ ve ‘kendinize koçluk yapmak’ sürecinde gündem edineceğiniz esas problemlere ‘ne istiyorum?’, ‘ne düşünüyorum?’ ve ‘ne hissediyorum?’ gibi soruları cevaplayarak daha kolay ulaşabilirsiniz. İster bir olsun ister birden çok, kendinizde değiştirmek istediğiniz her bir konu için döngüye yeniden başlamalısınız, ve başladığınız konu diğerleri arasında öncelik verdiğiniz konu olmalı.
Bu süreçte kendinizi ‘uçak moduna’ alarak hareket etmeniz ve kendinize en gerçekçi haliniz ile yaklaşmanızın önemli olduğu kadar, zihin olarak da kendinize soracağınız soruları cevaplarken bir o kadar esnek olmanız oldukça önemli. Kendi kendine koçluk döngüsü içerisinde başarılı olmak gibi başarısız olmak da mümkündür, ve her başarı veya başarısızlığın ardından yeni alternatifler belirleyebilecek kadar esnek bir zihne sahip olanlar başarıyı deneyimleyebilirler.
Hadi uçuşa geçelim 😉
Nurşen Yılmaz Erginsoy