Öğrenme Merdiveni

Öğrenme Merdiveni

Öğrenme MerdiveniÖğrenme ile aranız nasıl, öğrenme süreçleriniz nasıl gidiyor?

Buyurun, görselde görebileceğiniz şekilde “Öğrenme Merdiveni”

Öğrenme merdiveni, eğer öğrenme sürecindeyseniz sizi sırasıyla bu bölümlerin her birinden geçirir.

Öğrenmenin bir parçası tam olarak entegre olduğunda, eğer iyileşmeye devam etme gayreti içindeyseniz merdivenin bir sonraki basamağına çıkarsınız.

Öğrenme sürecinde bu dört aşamayı da her zaman izlemek zorunda mıyız? diye sorabilirsiniz. Hayır, her zaman bu şekilde ilerlemeyebilir. Örneğin, bir çocuk yürümeyi öğrenme sürecindeyken bilinçsiz yetersizlikten bilinçsiz yeterliliğe doğrudan geçebiliyor. Buna ek olarak, bisiklet sürmeyi, konuşmayı da örnek verebiliriz.

Bu aşamaları, öğrenme anlamında açıklamalı yazmak gerekirse, aşağıdaki şekilde belirtebiliriz:

  • Bilinçsiz Yetersizlik / Farklılaşma ya da Anlama Yok
  • Bilinçli Yetersizlik / Kusurların ve Zayıf Alanların Kabul Edilmesi
  • Bilinçli Yeterlilik / Bilinçli ve Kısmen Zoraki Çaba
  • Bilinçsiz Yeterlilik / Doğal, Entegre, Otomatik Daha Yüksek Performans

Bu aşamaları da göz önünde bulundurarak günlük hayatınızda öğrenme faaliyetini gerçekleştirdiğiniz herhangi bir konuyu düşünürseniz, bir şekilde öğrenme sürecine girdiğinizde kendinizde kabiliyet anlamında bir şeyleri değiştirme ihtiyacına girersiniz. Kendi beceri veya bilginize dahil etmek istediğiniz ilgili özelliği belirlersiniz ve yumuşak, yavaşça (istediğinizde) konunun üzerinde durarak, yeterlilik anlamında denemeler yaparak bu değişimi kendinizde var edebilirsiniz.

Konu ile ilgili olarak, Performans İçin Koçluk kitabında Sir John Whitmore şöyle diyor:
‘Bir şeyi yapabilmek için onu nasıl yapmamız gerektiğini bilmek zorunda değilsiniz. Yürümeyi, koşmayı, bisiklet sürmeyi ve bir topu yakalamayı talimatlar olmadan öğrendiniz.’

Tam da bu noktada, öğrenme süreçlerinde bilinmesinde fayda olan bir konu var ki, o da şu: Bugün birçok işletmenin de kendi inovasyon ve öğrenme süreçlerine entegre etmeye çalıştığı üç tane özellik; performans, zevk almak ve merak. Bunlar ne için önemli derseniz, bir öğrenme, değişim veya gelişim sergileme uğraşında olduğunuzda orada bu üç madde birbirlerinden ayrılmaz şekilde iç içe geçmiş durumda ve sürekli halde korunabilirse siz sağlıklı şekilde o konuda performans sergileyebiliyorsunuz. Performans sergilemeye uğraştığımız alanda, performans, merak veya zevk almak maddelerinden herhangi birinin ihmali noktasında, er ya da geç diğer ikisi de zarar görecek hale geliyor.

Performans, öğrenmenin olmadığı ya da zevk alınmayan bir yerde sürdürülemez.

Bir düşünün bakalım, şimdiye kadar öğrendikleriniz aklınıza gelsin, bu merdivenleri bir bir çıktığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Performans, öğrenme ve konudan zevk alma seviyeleriniz nasıldı?

Uygulamada, performans, öğrenme ve zevk alma arasında ayrım bulanıklaşır ve bu süreçte bir birleşme gerçekleşir, bu değişimin gerçekleştiği andır, bu birleşmenin sınırında genellikle doruk yaşantısı vardır. Bu da farkındalıktan, gerçek öğrenmeye kadar gidilmiş olduğuna bir işarettir.

Nurşen Yılmaz Erginsoy

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir